achtergrond

Ronald gaat voor Goud in Tokyo!

Het vierjarenplan

Toen Ronald Boef 40 jaar geleden op 22 september 1976 blind ter wereld kwam, kon niemand vermoeden dat hij was voorbestemd om Nederlands beste blinde golfer te worden. Sterker nog, dat hij zelfs internationaal op het hoogste niveau mee zou draaien en nu in training is om bij de Paralympics van 2020 in Tokyo serieus mee te dingen voor de gouden medaille!

Dat Ronald inmiddels als topsporter erkend wordt, blijkt wel uit de volgende tekst die over hem in Wikipedia te vinden is:

“Ronald Boef heeft de erfelijke aandoening ‘amaurosis van Leber’, hij werd daardoor blind geboren. Hij volgde een opleiding tot houtbewerker, maar kon na zijn afstuderen geen baan vinden. Door een buurman kwam hij in 1995 in aanraking met de golfsport. In 1997 haalde hij het golfvaardigheidsbewijs. Hij speelt met een handicap van 15 (september 2010).

In 2007 werd Boef ‘Bikkel’ van de Bart Foundation, sinds dat jaar wordt hij gesponsord door Zorgverzekeraar CZ. Hij was een van de genomineerden voor de CAPaward 2008 en werd in 2009 verkozen tot sportman van West-Friesland in de categorie aangepaste sporten. In 2010 figureerde hij in een promofilmpje van de door hem geopende Bartiméusvestiging in Amsterdam.

Hij staat 14e (2010) op de wereldranglijst voor blinde en slechtziende golfers. Door het hoge niveau van Boef, met name bij het putten, geloven sommige tegenstanders niet dat hij blind is. Hij moet daarom per oktober 2010 op internationale golftoernooien met een geblindeerde bril spelen. De ophef hierover leidde onder meer tot televisieoptredens bij Hart van Nederland en de madiwodovrijdagshow met Erben Wennemars.”

Dankzij diverse publicaties in zowel de dagelijkse landelijke als specifieke golfmedia kwam Ronald ook onder de aandacht van het bedrijfsleven en diverse particulieren die zo onder de indruk van zijn verhaal waren dat zij hem graag wilden sponsoren. Zo kwam alles in een stroomversnelling voor Ronald en zijn we inmiddels op het punt beland dat Ronald dankzij deze sponsoring de beschikking heeft over een professioneel team dat hem begeleidt op zijn weg naar de Paralympics van 2020 in Tokyo waar golf voor de eerste keer op het programma van de Paralympics zal staan.

In dit vierjarenplan stellen wij het team en de sponsoren van Ronald aan u voor en vertellen wij over de doelstellingen die Ronald de komende jaren tot aan de Paralympics moet verwezenlijken om in 2020 in topvorm aan de start van de Paralympics te verschijnen om serieus mee te doen voor de gouden medaille.

Het team

Graag stellen wij het team van Ronald aan u voor:

Jan Kluun: is de leider van het team en houdt als fysiotherapeut van Ronald strak de vinger aan de pols voor wat betreft zijn fysieke en mentale gesteldheid.

Richard Eccles: is Ronald zijn personal teaching pro en zal Ronald ook op wedstrijden gaan begeleiden.

Anneline Bruin Slot: helpt Ronald in haar hoedanigheid van danseres zijn balans en souplesse te optimaliseren.

Richard Thiel: is personal trainer bij Sportcentrum Stede Broec en zorgt er in overleg met de rest van het team voor dat Ronald op de juiste manier traint en fysiek 100% fit is.

Rein Boef: is behalve de vader van Ronald ook zijn dagelijkse begeleider en zorgt er voor dat alles soepeltjes voor Ronald verloopt.

Sponsoren

De volgende huidige sponsoren maken het mogelijk dat Ronald zijn grote droom kan verwezenlijken:

DEEN Supermarkten zorgt voor belangrijke financiële stabiliteit in Ronald zijn traject naar de Paralympics van 2020 in Tokyo.

Titleist zorgt er voor dat Ronald dankzij fittings en perfect afgestemde stokken, ballen, schoenen en handschoenen optimaal kan presteren in de baan.

New Wave Textiles zorgt er met de kledingmerken Cutter & Buck en Craft (technische onderkleding) voor dat Ronald in comfortabele en modieuze kleding als de best geklede blinde golfer over de baan gaat.

Dirk de Wit Mode uit Bovenkarspel zorgt er voor dat Ronald ook buiten de baan als best geklede blinde golfer door het leven gaat.

De Westfriese Golfclub zorgt er met hun buitengewoon lidmaatschap en faciliteiten voor dat Ronald dicht bij huis volop kan trainen en spelen.

De Goyer Golf & Country Club sponsort Ronald met een buitengewoon lidmaatschap. Omdat deze baan hetzelfde karakter heeft als dat van veel van de buitenlandse banen waar Ronald zijn toernooien speelt, is het zeer waardevol voor Ronald dat hij ook hier kan spelen en trainen.

Buva Sports sponsort de golfkarren van Ronald.

Sportcentrum FeelGoodClub Stedebroec sponsort de fitness begeleiding van Ronald.

Maatschap voor Fysiotherapie Hoorn die Ronald met fysiotherapie begeleiden.

Westfriese Uitjes die de begeleiding door Anneline Bruin Slot sponsoren.

Brilservice Heerhugowaard sponsort de wedstrijdbril van Ronald.

Scotch Whisky International is een kersverse sponsor en draagt bij aan het financiële platvorm van Ronald.

De vrienden van Ronald is een groep kleinere bedrijven en particulieren die Ronald een warm hart toedragen en elk met een eenmalige donatie van €750,00 hebben geholpen. Te weten:  Oldenbroek Productions, Vastenburg Schoonmaakbedrijf, Aannemersbedrijf Westfriesland AWF, Fam. C. Vonk, en Fam. H. Groenewegen

Uiteraard is Ronald ook veel dank verschuldigd aan de voormalige sponsoren die hem tijdens het eerste deel van het traject hebben ondersteund en geholpen. Te weten:

CZ Zorgverzekeringen Breda

BDO Audit & Assurance BV Hoorn

Noordeloos Elektro BV Alkmaar

Gourmet BV  Grootebroek

De Bart de Graaf Foundation

De Bart de Graaf Foundation helpt jonge mensen met een lichamelijke beperking (de Bikkels) een eigen bedrijf op te zetten en ondersteunt hen in hun maatschappelijke ontwikkeling. In het geval van Ronald ondersteunen zij met PR en het financieel beheer gelden van Ronald. Ronald is op dit moment de Bikkel met de hoogste anciënniteit en als ambassadeur ook actief betrokken bij activiteiten van de Bart de Graaff Foundation.

De actuele stand van zaken

Als je de ontwikkeling van een topsporter in een grafiek zou weergeven, dan zal die er meestal zeer grillig uitzien, zo ook bij Ronald. Na een aanvankelijk redelijk lineaire ontwikkeling werd Ronald in 2015 geconfronteerd met een terugval veroorzaakt doordat werd overgegaan op de MOT swing wat achteraf gezien een ongelukkige keuze bleek te zijn. Hierdoor maakte Ronald zowel technisch als emotioneel een behoorlijke terugval. Maar zoals een beroemd voetballer ooit zei “Elk nadeel heb zijn voordeel”, zo ook voor Ronald.

Begin van dit jaar heeft Richard Eccles de trainingen van Ronald overgenomen en zijn ze samen begonnen de swing weer van de basis af op te bouwen. Dit heeft er toe geleid dat Ronald’s swing inmiddels zelfs beter is dan voorheen, en Ronald er in alle opzichten sterker is uitgekomen. Ronald heeft deze periode ook mentaal goed kunnen verwerken en ziet de toekomst dan ook weer vol vertrouwen tegemoet.

Een tweede grote stap die Ronald dit jaar heeft gemaakt, is dat hij inmiddels alle stokken uit zijn set is gaan gebruiken. Voorheen gebruikte hij alleen de stokken waar hij zich veilig mee voelde en paste hij zijn swing aan de afstand aan. Doordat hij nu voor elke afstand een andere stok gebruikt, kan hij bij iedere slag een volle swing maken wat voor hem veel makkelijker is en waardoor een stabielere en  betrouwbaardere swing kan worden ontwikkeld. Zijn swing is hierdoor inmiddels veel vloeiender geworden en gaat er steeds meer uitzien als de swing van een ziende golfer.

Doordat de lange putter van Ronald (waar hij zo goed mee was) niet meer is toegestaan op de Tour, is Ronald overgestapt op een reguliere kortere putter. Inmiddels is Ronald volledig aan deze nieuwe putter gewend en is zijn putten alweer bijna op het oude niveau.

Doelstellingen

Samen met Richard Eccles en het team zijn de volgende doelstellingen gesteld om bij de Paralympics in 2020 in Tokyo een serieuze kans op goud te maken:

 • 2016 – handicap 24
 • 2017 – handicap 22
 • 2018 – handicap 20
 • 2019 – handicap 18
 • 2020 – handicap 16

De doelstelling van handicap 24 voor 2016 is inmiddels gerealiseerd, we lopen wat dat betreft dus voor op schema. Om de doelstellingen voor de resterende jaren te realiseren heeft Richard Eccles in overleg met Ronald en het team het volgende schema opgesteld.

Jaarplanning

3 x per week 2 uur les van Richard Eccles

 • 1 x 9 holes op Westwoud
 • 1 x Trackman
 • 1 x korte spel/putten

Extra trainingen

 • 1 x in de maand 18 holes kaart lopen op de Goyer met Richard Eccles
 • 1 x in de maand 18 holes kaart lopen op Westwoud met Nighel Brinkman
 • 4 x per jaar volledige screening – testdag
 • 2 x per jaar 10 dagen training buitenland (warm land/goed weer)
 • 10 dagen waarvan 8 dagen golfen. 4x 18 holes golfwedstrijd en 4x 2×3 uur training per dag waarbij alle onderdelen aan bod komen.

Eigen training

3 x per week zelf trainen

 • 1 x 9 holes Westwoud
 • 1 x 9 holes De Goyer
 • 1x 1 uur putten

Bij eigen trainingen altijd de scorekaarten bewaren en noteren welke onderdelen goed gingen, welke minder gingen, hoeveel fairways er zijn geraakt vanaf de afslag en hoeveel greens. Ook het aantal puts per ronde noteren. Zo kunnen we goed meten wat de scores zijn. Ronald Boef moet hier positief mee omgaan en niet teleurgesteld worden door welke score dan ook. Dat is een taak aan de caddy om Ronald constant positief te motiveren en te focussen op de volgende slag.

Overige training

 • 2 x per week fysieke training
 • 1 x in de week Anneline mobiliteit
 • 1 x per twee weken fysio

2017

Het is de bedoeling dat Ronald in 2017 weer internationale wedstrijden gaat spelen terwijl we op dezelfde manier verder gaan met het verbeteren van de swing, het korte spel, het putten, trackman metingen en het evalueren van de resultaten in de baan. Belangrijk is dat het vertrouwen en plezier dat Ronald heeft opgebouwd, behouden blijft en zelfs nog vergroot wordt. Dit heeft een positieve invloed op zowel het spel als de prestaties.

2018 -2019-2020

Ter voorbereiding op de Paralympics in 2020 in Tokyo zal er deze jaren middels nationale en internationale wedstrijden aan een optimaal wedstrijdritme worden gewerkt. Naast de eerder omschreven technische trainingen zal zoals gezegd ook veel aandacht worden besteed aan de optimalisering van het zelfvertrouwen en plezier in het spel.

Techniek

Ronald is een speler die graag met zijn handen en armen slaat en het is voor Richard een uitdaging om Ronald de ballen meer vanuit het lichaam te laten slaan waarbij vooral van belang is dat hij niet stopt met draaien op het moment van impact maar de swing goed afmaakt tot in de eindpositie.

Om dit gevoel te trainen en te ontwikkelen wordt de korte swing geoefend zodat Ronald dat gevoel kan vertalen naar een volle swing. De ervaring en praktijk laten zien dat Ronald door te voelen (wat logisch is gezien zijn visuele beperking) zijn bewegingen beter kan coördineren.

Mentaal

Zolang Ronald goed in zijn vel zit is hij mentaal erg sterk en als hij meer gaat spelen, beter gaat scoren en zijn swing onder controle krijgt, dan zal hij mentaal nog sterker worden. Momenteel is er daarom geen reden voor extra mentale begeleiding. Mocht daar op enig moment toch verandering in komen, dan zal daar in overleg met het team een oplossing voor gezocht worden en bekeken worden of het eventueel noodzakelijk is dat er een mental coach aan het team wordt toegevoegd.

Course management & Tactiek

Dit is een onderdeel wat erg moeilijk is voor iemand die geen zicht heeft. Daardoor is het coursemanagement vooral van belang van de caddy. Richard, Ronald en Rein gaan nog met elkaar in overleg over wie de caddy wordt voor de wedstrijden. De caddy zal altijd bij een wedstrijd de baan moeten voorspelen met Richard Eccles of Nighel Brinkman om goed te noteren welke afstanden Ronald slaat en welke club er waar geslagen moet worden. Ronald moet daar 100% op kunnen vertrouwen, dan is er een team.

Fysiek

Zoals ook in de jaarplanning is aangegeven is het belangrijk dat er consequent zes dagen van de week wordt besteed aan training (op de golfbaan, de sportschool, mobiliteitstraining enz.).

Samenwerking

Als teaching pro van Ronald kan Richard Eccles duidelijk vaststellen waar de andere coaches een aanvullende rol kunnen hebben. Het is dan ook Richard Eccles zijn taak en verantwoordelijkheid om de andere coaches gericht aan te sturen zodat alle activiteiten en trainingen goed op elkaar zijn afgestemd. In verband met de korte lijnen die we hebben met Ronald is het goed dat Richard Eccles samen met Ronald minimaal één keer in de maand contact met de andere coaches heeft om te evalueren en waar nodig de begeleiding bij te sturen. Met andere woorden, Richard Eccles is de spin in het web die de rest van het team aanstuurt al naar gelang waar dat nodig is om op schema te blijven. Mochten er dan ook van buitenaf vragen zijn, dan kan de naam van Richard Eccles doorgegeven worden als contactpersoon.

Tenslotte

Alles wijst er op dat Ronald op de goede weg is en op de juiste manier bezig is met zijn voorbereiding op de Paralympics van 2020 in Tokyo. Ronald is enorm toegewijd, maar bovenal is Ronald ook eerzuchtig, fanatiek en gaat hij altijd voor de winst. Precies de eigenschappen waarover een topsporter, die zichzelf een doel heeft gesteld, moet beschikken.

Tijdens de volgende  Ronald Boef Golfdag in 2017 zullen wij u opnieuw informeren over de stand van zaken en weten we of de doelstelling voor dat jaar is gehaald!